logo

10 gru 2020

Unikaj tych pokarmów za wszelką cenę!

Choroba Alzheimera staje się poważnym problemem zdrowotnym, ponieważ rośnie odsetek osób starszych, które zapadają na tę chorobę. Jest wiele rzeczy, które lekarze rozumieją na temat choroby Alzheimera, ale jest też wiele rzeczy, których nadal nie znają. Jedna rzecz, co do której lekarze mogą się zgodzić, to fakt, że choroba Alzheimera jest bezpośrednio powiązana ze stanem mózgu.

Społeczność medyczna uważa, że około połowa wszystkich przypadków Alzheimera jest związana z dietą i wyborem stylu życia. Niektóre z głównych przyczyn związanych z chorobą Alzheimera obejmują depresję, palenie tytoniu, otyłość, nadciśnienie i cukrzycę.

Te kilka grup żywności są bardzo toksyczne dla mózgu. Oni jeść daleko w mózgu i spowodować uszkodzenie mózgu. Proszę unikać ich za wszelką cenę!

Top 4 Żywność, która powoduje chorobę Alzheimera i mgłę mózgową

1. White Foods

Biała żywność obejmuje biały chleb, białą mąkę, biały ryż, makaron, cukier, sztuczny środek słodzący i glutaminian sodu. Te "pokarmy" mogą spowodować wzrost ciśnienia krwi i wywołać stan zapalny. To zwiększa Twoje szanse na rozwój cukrzycy, co z kolei może zwiększyć Twoje szanse na rozwój choroby Alzheimera.

2. Przetworzone produkty żywnościowe i mięso

Przetworzona żywność może zawierać większe ilości niezdrowych tłuszczów, sztucznych dodatków do żywności, soli i cukru.

Składniki te hamują prawidłową pracę mózgu i powodują większe prawdopodobieństwo rozwoju choroby Alzheimera.

Należy ograniczyć stosowanie amerykańskich serów i innych serów przetworzonych. Unikaj patyczków mozzarelli, kiełbas, wędlin, peklowanych i przetworzonych mięs.

3. Żywność zawierająca diacetyl lub azotany

Diacetyl to aromat spożywczy, który jest dodawany do szerokiej gamy produktów spożywczych, takich jak masło, ser, mleko, mieszanki mączne, ciasteczka, krakersy, słodycze, popcorn.

Azotany są zwykle dodawane do przetworzonego i peklowanego mięsa, aby działać jako konserwanty zapobiegające rozwojowi bakterii. Mogą one opóźniać prawidłowe funkcjonowanie mózgu i mieć wpływ na metabolizm.

Ograniczając spożycie tych pokarmów, można zapobiec wczesnemu rozwojowi choroby Alzheimera.

Stopniowo zacznij ograniczać spożycie żywności w puszkach i opakowaniach, które mają długie terminy przydatności do spożycia. Unikaj margaryny, mikrofalówki popcornu i piwa.

4. Niektóre leki

Jeśli zażywasz jakiekolwiek leki, które zaczynają się od "anty", takie jak leki przeciwhistaminowe, przeciwdepresyjne, przeciwpsychotyczne, antybiotyki, środki przeciwskurczowe lub nadciśnieniowe, prawdopodobnie wpłynie to na Twój poziom acetylocholiny.

Acetylocholina jest głównym neuroprzekaźnikiem związanym z pamięcią i uczeniem się. Niski poziom acetylocholiny może prowadzić do objawów, które przypominają demencję, w tym dezorientację psychiczną, delirium, niewyraźne widzenie, utratę pamięci i halucynacje.

Żywność promująca lepsze zdrowie mózgu

Istotne jest, aby uniknąć wyżej wymienionych żywności, które są szkodliwe przed jedzeniem żywności, które są korzystne dla zdrowia mózgu. Spójrz na poniższe sugestie i spróbuj zbudować dietę wokół nich, aby promować lepsze zdrowie mózgu.

  • Jeść więcej dzikich, tłustych ryb
  • Jedzcie zdrowy olej tłuszczowy, olej kokosowy
  • Jedzenie sfermentowanej żywności
  • Jedz więcej świeżych owoców i warzyw
  • Zjedz więcej orzechów
  • Więcej ćwiczeń
  • Stymuluj swój umysł grami umysłowymi
  • Zarządzaj swoim poziomem stresu

Jedzenie większej ilości tłustych ryb, co najmniej trzy posiłki tygodniowo, może pomóc w ograniczeniu spożycia czerwonego mięsa, pozwalając na odcięcie niektórych niewłaściwych tłuszczów z diety.

Świeże produkty mogą dostarczyć twojemu organizmowi niezbędnych witamin i minerałów, które mogą przyczynić się do poprawy zdrowia mózgu. Orzechy i ryby są dobrym źródłem zdrowych tłuszczów, takich jak kwasy tłuszczowe omega-3, które są znane jako korzystne dla zdrowia twojego mózgu.

Oprócz zdrowej diety, należy również starać się uzyskać więcej ćwiczeń fizycznych, zachować swój umysł pobudzony i nauczyć się, jak zarządzać poziom stresu.

Być może nie będziesz w stanie całkowicie zabezpieczyć się przed chorobą Alzheimera, ale możesz podjąć kroki w celu zmniejszenia swoich szans na rozwój tej choroby. Zacznij od ograniczenia spożycia wymienionych produktów spożywczych, a następnie zacznij stosować zdrowszą dietę, koncentrując się na zdrowych tłuszczach, tłustych rybach, owocach, warzywach, orzechach i całych ziarnach.

Zobacz również