logo

27 maj 2021

Czy jesteś winny tych złych nawyków żywieniowych?

Złe nawyki żywieniowe i niepowodzenie w utrzymaniu rozsądnej diety jest początkiem wielu problemów zdrowotnych, z którymi boryka się dziś większość społeczeństwa.

Te złe nawyki żywieniowe powodują słabe zdrowie

Poznaliśmy objawy i warunki, które są pośrednim skutkiem złego stanu zdrowia jelit. Ale jakie są tego przyczyny? Czy kiedykolwiek zastanawiałeś się nad zdrowiem swoich jelit?

Istnieje wiele powodów, dla których nasze jelita stają się ospałe i nieefektywne w przyswajaniu składników odżywczych. Dlaczego więc nie zapobiegać temu, jeśli możemy? Ale jak zapobiegać, jeśli nie wiemy co? Przyjrzyjmy się bliżej niektórym z nich, które często uznajemy za oczywiste.

1. Szybkie jedzenie i przejadanie się

Szybkie jedzenie nie tylko zachęca do przejadania się, ale również sprawia, że jedzenie nie jest dokładnie przeżuwane, co powoduje niestrawność.

Nadmierne objadanie się obciąża zdrowie jelit i przyczynia się do ich niedrożności oraz niepełnego trawienia. Powoduje to namnażanie się bakterii i drożdży.

Dorastając, moja mama często powtarzała nam, że powinniśmy jeść tylko w 80% do syta. Jest w tym pewna mądrość.

Należy pamiętać, że lepiej jest się nie najadać niż przejadać. Dobrze jest się czuć, kiedy jest się "najedzonym", ale okropnie, kiedy jest się "przejedzonym". Jestem pewna, że się ze mną zgodzisz.

Wyrób sobie nawyk jedzenia z umiarem i regularnego poszczenia na płynach przez dzień lub dwa. I mówiąc płyny, nie mam na myśli kawy czy napojów gazowanych!!! Mam na myśli świeże soki owocowe i warzywne, zupy warzywne, herbaty ziołowe i dużo czystej wody pitnej.

2. Jedzenie o nieregularnych porach

Kiedy jemy w regularnych porach posiłków, nasze ciało wie, kiedy przygotować się do wydzielania odpowiedniej ilości soków trawiennych potrzebnych do spożycia posiłku. Ale kiedy jemy w nieregularnych porach, pomijając posiłek co jakiś czas, zaburzamy produkcję żółci przez wątrobę.

Gdy pominiemy posiłek, mamy tendencję do jedzenia więcej przy następnym posiłku. To nie tylko powoduje przejadanie się, ale również zaburza metabolizm komórek. Zaburzenia metabolizmu powodują zapalenie błony śluzowej żołądka, cukrzycę, otyłość i inne problemy zdrowotne.

Zaleca się spożywanie rano bardzo lekkiego śniadania (świeże owoce lub jogurt albo napój z soku). Największy posiłek w ciągu dnia powinien być spożywany około południa, a bardzo lekki posiłek na kolację (co najmniej dwie lub trzy godziny przed snem).

3. Dieta, w której brakuje błonnika

W naszym nowoczesnym społeczeństwie coraz więcej osób sięga po gotowe dania, które są wysoko przetworzone i rafinowane. Kiedy spożywamy pokarmy o niskiej zawartości błonnika lub pozbawione błonnika, ruchy perystaltyczne nie są w stanie całkowicie zepchnąć pokarmu w dół. Staje się on "breją" i łatwo przykleja się do ścianek jelita.

Wyobraź sobie, jak chleb, pokarm o niskiej zawartości błonnika, przykleja się do zębów. W ten sam sposób przykleja się on do ścianek jelit. Po wielu latach spożywania tego rodzaju pokarmów, które nie są wypychane z organizmu, ich resztki pozostają w jelitach, gniją i rozmnażają bakterie i pasożyty.

Podobnie jest z konsumpcją mięsa, które nie zawiera błonnika. Mięso, które nie zawiera błonnika, potrzebuje znacznie więcej czasu, aby przejść przez przewód pokarmowy. Im dłużej pozostaje w jelitach (dłużej w przypadku zaparć), tym więcej zgniłego jedzenia, które stało się bardzo toksyczne, pozostaje w kontakcie ze ściankami okrężnicy. W ten sposób rozwija się rak jelita grubego. Nieświeży oddech jest oznaką tego problemu.

Aby umożliwić żywności do podróży szybciej w dół jelit i zapobiec zaparciom, jeść wysokiej włókna żywności, aby utworzyć bulkier stolca. Pokarmy włókniste działają również jak wewnętrzna miotła, która zamiata przewód jelitowy podczas wypróżniania. Szybszy czas wypróżnienia zmniejsza kontakt/narażenie jelit na toksyny.

Pokarmy bogate w błonnik to owoce, warzywa i zboża. Nie ma go w produktach pochodzenia zwierzęcego. Unikaj przetworzonej i rafinowanej żywności, która znajduje się w ładnych plastikowych opakowaniach, które leżą na półkach miesiącami, zanim je kupisz. Najlepiej jest jeść świeże owoce i warzywa na surowo, niegotowane. Rozgotowane warzywa pozbawiają je błonnika i są trudniejsze do strawienia. Jeśli musisz gotować warzywa, gotuj je lekko, blanszuj lub gotuj na parze.

4. Dieta, w której brakuje enzymów

Wysoce przetworzona i rafinowana żywność nie tylko nie zawiera błonnika (jak wspomniano powyżej), ale także enzymów. Enzymy są niezbędne dla zdrowego trawienia, ale niektóre metody przygotowywania żywności i gotowania łatwo je niszczą.

Żywność, która nie ma enzymów, nie może się trawić. W końcu trawienie spowalnia się i powoduje niekompletne trawienie. Niestrawione pokarmy pozostają w systemie i fermentują, powodując toksyczność krwi.

Tutaj jest strona, która wyjaśnia bardziej szczegółowo o naszych enzymach trawiennych.

Enzymy znajdują się w obfitości w surowych owocach i warzywach. Kiedy Bóg stworzył owoce i warzywa, wyposażył je w enzymy niezbędne do trawienia poszczególnych składników odżywczych w danym owocu.

Na przykład, w soczystych, słodkich owocach znajduje się sacharoza, enzym niezbędny do trawienia sacharozy. W pokarmach włóknistych znajduje się spakowana razem celulaza, która służy do ich trawienia. W ziarnach jest maltaza, do trawienia słodu, i tak dalej.

Zwiększenie spożycia owoców i warzyw poprzez soki jest jednym z najlepszych sposobów, aby uzyskać dużo enzymów w naszym organizmie, jak nadal jeść żywności, które są enzymów ubogich.

5. Picie niewystarczającej ilości wody

Nie picie wystarczającej ilości wody powoduje odwodnienie. Woda działa jak "smar", który pomaga żywności łatwiej przesuwać się w dół przewodu jelitowego. Jedną z funkcji naszych jelit jest wchłanianie wody. Jeśli nie pijemy wystarczającej ilości wody, zanim pokarm dotrze do jelita grubego, staje się pozbawiony wilgoci lub prawie suchy, co jest przyczyną zaparć.

Często wydaje nam się, że pijemy "dużo wody", ale ile to znaczy "wystarczająco dużo"? Ogólnie rzecz biorąc, powinniśmy pić około 8-10 (8 uncji/230 ml) szklanek wody dziennie. To daje około 2 kwarty/litry dziennie. Więcej, jeśli masz więcej niż 160lb/70kg, przebywasz w gorącym/wilgotnym środowisku, ćwiczysz, masz problemy zdrowotne lub jesteś w ciąży/karmiąca. Zobacz tę stronę, aby lepiej zrozumieć, ile wody potrzebujesz dziennie.

Picie napojów zawierających kofeinę, takich jak kawa, napoje gazowane i inne napoje pobudzające nie jest brane pod uwagę. W rzeczywistości odwadniają one organizm jeszcze bardziej. Tak więc, na każdą szklankę tych odwadniających napojów, będziesz musiał wypić cztery dodatkowe szklanki czystej wody pitnej, aby przeciwdziałać efektowi odwodnienia!

Dodawanie miski płatków owsianych codziennie (co najmniej 6-8 łyżek owsianych) jest dobrym sposobem na włączenie błonnika do diety, aby pomóc w poruszaniu się jelit i oczyszczaniu jelit. Po pewnym czasie przyjmowania płatków owsianych, możesz zauważyć poprawę w ogólnym stanie zdrowia. Czysta okrężnica pomaga złagodzić wiele problemów zdrowotnych. Przeczytaj więcej o korzyściach zdrowotnych płynących z owsa.

Zobacz również