Zamień makaron na wstążki z cukinii
Mamy lato! Czas zamienić ciężki makaron na skromny letni kabaczek... cukinię lub cukinię (liczba mnoga), jak wiadomo, teraz w sezonie i pyszną. Kontynuuj cieszenie się ulubionymi posiłkami makaronowymi bez winy, bez ciężkich i glutenowych węglowodanów makaronu, podczas gdy próbujesz jeść bardziej zdrowo lub dla utraty wagi.
Kiedy rozpoczynasz podróż w celu utraty wagi lub zdrowego odżywiania, ważne jest, abyś od samego początku był w stanie dokonać rozsądnych zmian w swoim jedzeniu. Nagłe odcięcie się od makaronu, chleba, ziemniaków, ryżu może być lekkim szokiem dla systemu! Znajomość i umiejętność przygotowania zdrowych alternatyw naprawdę ci pomoże! Cukinia, brokuły, kalafior, seler i kabaczek to świetne alternatywy i "jakościowe zamienniki", ponieważ nie tylko łatwo je włączyć do diety, ale są one pełne składników odżywczych, witamin i minerałów, które pomogą Ci poczuć się świetnie!
Oto kilka jakościowych zamienników, o których warto pamiętać, gdy masz ochotę na danie, które normalnie zjadłbyś z dodatkiem węglowodanów:
SWAP Ryż dla kalafiora lub Brokuły Ryż -simply ruszt albo warzywo w jego surowej formie i pary w patelni dla kilka minut aż do przetargu, dodając trochę sól, pieprz, olej, przyprawy w razie potrzeby, ale wielki na to sam zbyt!
SWAP Ziemniaki dla selera, butternut squash, słodki ziemniak - wszystkie tak wszechstronne, mogą być wykonane w puree (kalafior sprawia, że świetna alternatywa puree zbyt), kliny, frytki, pieczone warzywa.
SWAP makaron dla cukinii, są tak łatwe do przekształcenia w spaghetti lub pappardelle, które mogą być używane w miejsce makaronu lub do surowej sałatki side dish i wzbogaci swoje dania z witaminy A, potasu i przeciwutleniaczy.
Będziesz potrzebować:
Około 1 dużej lub 2 małych cukinii na osobę.
Spiralizer / obieraczka julienne lub obieraczka do ziemniaków.
Umyj cukinie i odwiń ogonek. Przymocuj ostrze do makaronu i cukinię do spiralizera [my uwielbiamy nasz dość solidny, autorstwa @hemsleyhemsley] i spiralizuj! Jeśli nie masz spiralizera, weź w swoje ręce obieraczkę do julienne lub po prostu użyj obieraczki do ziemniaków i "obierz" cukinię we wstążki, w stylu pappardelle!
Lubię pozostawiać moje cukinie na surowo, kiedy podaję je z ragu bolognese, ponieważ sos wystarczająco je rozgrzewa, co również jest wielką oszczędnością czasu. Żadnego pilnowania garnka, aby się zagotował, ani zawilgoconego courgetti!
Jeśli wolisz podgrzać swoje cukinie/kluski, wrzuć je na odrobinę oliwy z oliwek lub oleju kokosowego na średnio rozgrzaną patelnię na minutę lub dwie, utrzymując je w ruchu podczas podgrzewania.
Oto kilka prostych propozycji podania cukinii lub pappardelle...
- Pappardelle z domowym pesto i opiekanymi orzeszkami pinii. Dodaj pieczoną pierś/udo z kurczaka lub filet z łososia, aby uzyskać białko.
- Cukinia i sos ragu lub Bolognese - krzyknij, jeśli chcesz nasz przepis!
- Courgetti Carbonara
- Dodaj do każdego dania, w którym normalnie używałbyś spaghetti, makaronu lub klusek.
Cukinia jest pełna składników odżywczych, w tym: Miedź, błonnik, folian, magnez, mangan, niacyna, fosfor, potas, ryboflawina, tiamina, witaminy A, B6, C,K.
To właśnie skórka jest szczególnie bogata w składniki odżywcze, więc pamiętaj, aby zostawić ją na sobie, aby czerpać korzyści.
Zajrzyj na nasze tablice na Pintereście. To tam regularnie umieszczamy proste przepisy i pomysły na kolacje bez szalonych składników, tylko prawdziwe, proste jedzenie dla całej rodziny. Wszystko, co nadaje się do włączenia do Twojej diety opartej na prawdziwym jedzeniu, aby pomóc Ci podczas korzystania z Purition dla utraty wagi i Twojego zdrowego stylu życia.