logo

27 maj 2021

Nadmiar wapnia powoduje stan zapalny, a ten inny minerał odwraca stan zapalny

Przez ostatnie kilka dekad ludzie byli uczeni, aby przyjmować wapń dla kości. Pij mleko, przyjmuj suplementy wapnia dla mocnych kości i zębów. Jednak w tym samym czasie liczba zachorowań na osteoporozę wzrosła w alarmującym tempie, bardziej niż kiedykolwiek w historii. To może cię zszokować: Nadmiar wapnia powoduje stany zapalne!

Coraz więcej badań wykazuje, że wapń jest głównym winowajcą w przypadku większości stanów zapalnych. Wszystkie choroby, których nazwy kończą się na -itis, wyjaśniają zapalenie części ciała.

Na przykład, colitis to zapalenie jelita grubego, sinusitis to zapalenie zatok, bronchitis to zapalenie oskrzeli, arthritis to zapalenie stawów (od słowa arthrosis), a hepatitis to zapalenie wątroby (od słowa hepar). Rozumiesz, że wszystkie one są tą samą "chorobą", czyli stanem zapalnym.

Wchłanianie wapnia

12-letnie badania przeprowadzone na około 78 000 pielęgniarek wykazały, że im więcej mleka krowiego spożywały, tym wyższy był odsetek złamań kości. W krajach, w których spożycie nabiału i wapnia jest najniższe, wskaźniki złamań kości są również najniższe. (Ref: The China Study)

Aby mieć mocne kości, nie wystarczy przyjmować wapnia z pożywienia i suplementów. Istnieje wiele ważnych czynników, które wpływają na to, czy przyjmowany przez Ciebie wapń jest odpowiednio odkładany w kościach, czy też, jeśli nie jest wchłaniany, może powodować odkładanie się wapnia w innych miejscach.

Nadmiar wapnia powoduje stan zapalny

98% wapnia znajduje się w naszych kościach, 1% w zębach i 1% w innych tkankach. Wapń, który nie jest odkładany w kościach może powodować:

  • Kruchość i łamliwość kości(osteoporoza)
  • Stwardnienie tętnic(arterioskleroza)
  • Zwapnienie w mózgu (zwapnienie wewnątrzczaszkowe)
  • Zwapnienie w wątrobie i nerkach ( kamica wątrobowa i nerkowa)
  • Zwapnienia w stawach (zapalenie stawów i podagra)
  • I wiele innych schorzeń.

Czynniki, które przyczyniają się do toksyczności wapnia

Toksyczność wapnia jest złożonym problemem i nie jest to po prostu przedawkowanie wapnia, niezależnie od tego, czy jego źródłem jest żywność czy suplementy. Różne czynniki i stan odżywienia danej osoby odgrywają rolę w tym, czy wapń zostanie wchłonięty do kości, czy też będzie "luźno" krążył we krwi i powodował zwapnienia w innych miejscach.

Oto kilka rzeczy, które należy wziąć pod uwagę:

  • Składniki odżywcze kofaktory - istnieje wiele innych minerałów potrzebnych do zdrowego tworzenia kości, takich jak magnez, bor, mangan, cynk, miedź, krzem i fosfor.
  • Wapń wymaga witamin A, C, D i K dla optymalnego metabolizmu
  • Wysokie spożycie białka zwierzęcego i nabiału może powodować kwaśny odczyn krwi, który zwiększa utratę wapnia
  • Bardzo wysokie spożycie tłuszczów (niewłaściwych rodzajów tłuszczów) oraz sztuczne dodatki do żywności z przetworzonej żywności hamują wchłanianie wapnia
  • Długotrwałe przyjmowanie leków i stres pozbawiają organizm różnych minerałów, które są niezbędne do wchłaniania wapnia
  • Nadmierne spożycie cukru i soli pozbawia organizm minerałów, które wspomagają wchłanianie wapnia
  • Niektóre stany chorobowe mogą również uniemożliwiać wchłanianie wapnia, co prowadzi do utraty kości
  • Picie wody wzbogaconej "złym" wapniem, którego organizm nie jest w stanie przyswoić. Picie wody zawierającej fluorki również pozbawia organizm minerałów, które zapobiegają wchłanianiu wapnia.
  • Przyjmowanie niewłaściwego rodzaju suplementów wapnia

A więc, czy wapń jest naprawdę taki zły? Czy powinieneś wyrzucić swoje suplementy wapnia? Szybka i krótka odpowiedź brzmi NIE. Szybkim i krótkoterminowym rozwiązaniem jest tymczasowe zaprzestanie spożywania nadmiaru wapnia i uzupełnienie go magnezem, aby zmniejszyć stan zapalny.

Dlaczego magnez?

Obok potasu, magnez jest drugim najobficiej występującym wewnątrz ludzkich komórek pierwiastkiem o dodatnim ładunku jonowym. Na zewnątrz komórek znajdują się wapń i sód.

Magnez jest kluczowym kofaktorem w ponad 300 reakcjach biochemicznych napędzanych przez enzymy, a także kluczowym minerałem w setkach funkcji w organizmie. Zadania, do których potrzebny jest magnez są zbyt złożone i wyrafinowane, aby wymienić je w tym krótkim artykule, ale można sobie wyobrazić, że niedobór tego minerału może łatwo spowodować, że wszystkie te funkcje wymkną się spod kontroli.

Większość z czynników, które przyczyniają się do toksyczności wapnia, wspomnianych powyżej, przyczynia się do wyczerpania i niedoboru magnezu. Jedną z głównych funkcji magnezu jest wchłanianie wapnia i udostępnianie go do budowy kości. W przypadku braku magnezu, wapń jest źle wchłaniany i "ucieka luzem", aby odłożyć się w innym miejscu w organizmie, ale w kościach. W ten sposób dochodzi do zwapnienia.

Stosunek wapnia do magnezu (Calcium-Magnesium Ratio)

W książce dr Carolyn Dean "Cud magnezu", wyjaśniła ona ...

Idealnie, stosunek wapnia do magnezu w diecie powinien wynosić 1:1. Jednak z powodu niedoboru magnezu spowodowanego przez toksyny środowiskowe i różne inne czynniki, przeciętna dieta ma dziś szokujący stosunek wapnia do magnezu wynoszący 10:1!

Stosunek 1:1 nie powinien być tylko w formie suplementów, ale w połączeniu diety, wody i suplementów. W niektórych przypadkach, ludzie muszą przyjmować dwa razy więcej magnezu niż wapnia, aby cofnąć szkody spowodowane nagromadzeniem wapnia, przyjmowaniem leków, stresem i w konsekwencji stanem zapalnym w organizmie.

Tak jak wapń powoduje stan zapalny, magnez jest środkiem przeciwzapalnym, który odwraca stan zapalny.

Magnez jest przeciwzapalny

Magnez jest dobrze wchłaniany ze źródeł żywności, takich jak rośliny strączkowe, pełne ziarna, zielone warzywa, awokado, nasiona i orzechy (zwłaszcza migdały). Magnez jest głównym elementem chlorofilu, substancji, która nadaje roślinom ich zielony kolor. Tak więc, jeśli jest to zielony pokarm roślinny, rozważ go jako potencjalnie dobre źródło magnezu. Zobacz listę pokarmów bogatych w magnez i różne formy suplementów magnezu.

Ponieważ każda osoba jest inna, Twoje zapotrzebowanie na magnez może być inne niż inne, chociaż nigdy nie dojdzie do przedawkowania magnezu. Twój organizm wie, że powinien wykorzystywać tylko tyle magnezu, ile potrzebujesz i wydalać jego nadmiar.

Zobacz również