logo

18mar2016

Najlepsze owoce do wyciskania soku z wyciskarki – które wybrać?

Do przygotowania soków możemy użyć wielu owoców, a wśród nich najbardziej polecane są m.in.

  • winogrona, najlepiej wybrać te świeże, soczyste, nie powinny być nadgniłe lub uszkodzone w żaden sposób.

Zwróćmy uwagę na wygląd łodygi i stan owoców. 

  • awokado, czyli owoc nie zawsze popularny w naszym kraju, ale godny polecenia ze względu na ilości składników odżywczych jakie zawiera. Wybierajmy owoce o ciemnobrązowej skórce, jasnozielona to znak że owoc jeszcze nie jest dojrzały lub nieświeży.
  • kiwi, te najsłodsze pod wpływem nacisku będą się lekko zapadać do środka.
  • mango, to owoc także od niedawna popularny w naszym kraju, bardzo smaczny i odżywczy. Wybieramy owoc o mocnym aromacie tropikalnym, jeśli takiego nie ma to jeszcze jest niedojrzały. Świeże owoce mango powinny być lekkie w dotyku, ale z kolei nie za miękkie, bo to oznacza że są już stare i niezbyt świeże.
  • arbuz, powinien być gładki, ciężki, nie za jasny i nie za ciemny.

świeże cytryny na sok Szukajmy na skórce miejsca, które wyróżnia się kolorem od pozostałej części, powinno być ono żółtawe, ewentualnie kremowe.

  • cytryna, w tym przypadku szukajmy owocu o gładkiej skórce, lekko wilgotnej, bez żadnych plamek i uszkodzeń.
  • melon, to owoc bardzo dobry w smaku, jeśli wybierzemy odpowiednia sztukę. Szukajmy owocu bez białych pasków, z ciemnym miąższem, a jego nasiona powinny mieć także ciemny kolor.
  • brzoskwinia, to delikatny i soczysty owoc, którego skórkę pokrywa delikatny meszek. Przed zakupem sprawdźmy czy nie jest poobijana, zbyt miękka i uszkodzona.
  • pomarańcza, jej skórka powinna być gładka i porowata. Owoc powinien być ciężki i twardy, bo taki ma najwięcej soku.
  • świeże i zdrowe owoce na sok truskawki, to sezonowe owoce krajowe, lub sprowadzone z hodowli w krajach takich jak Holandia. Najlepsze są te najbardziej czerwone, pełne słodyczy i soku, z ciemnozielonymi szypułkami, mocno przytwierdzonymi do owoców.
  • jabłka, to nasz najlepszy owoc krajowy, którego cennych właściwości nie trzeba przedstawiać. Pamiętajmy żeby wybierać owoce dojrzałe, niepoobijane, o intensywnych kolorach, bez uszkodzeń zewnętrznych. Najlepsze są odmiany o odcieniach żółtym i pomarańczowym.
  • banany, to owoce z krajów tropikalnych, których spożycie jest bardzo pożądane w naszym klimacie, zw względu na zawartość wielu witamin i minerałów. Najlepsze są owoce dosyć twarde, jasne, bez śladów uszkodzeń mechanicznych,

Zobacz również

Przegląd najpopularniejszych soków warzywnych

Soki warzywne charakteryzują się nie tylko doskonałym smakiem, ale również właściwościami prozdrowotnymi. Warto jednak pamiętać o tym, że ich spożywanie powinno odbywać się na nieco...