Do przygotowania soków możemy użyć wielu owoców, a wśród nich najbardziej polecane są m.in.
- winogrona, najlepiej wybrać te świeże, soczyste, nie powinny być nadgniłe lub uszkodzone w żaden sposób.
Zwróćmy uwagę na wygląd łodygi i stan owoców.
- awokado, czyli owoc nie zawsze popularny w naszym kraju, ale godny polecenia ze względu na ilości składników odżywczych jakie zawiera. Wybierajmy owoce o ciemnobrązowej skórce, jasnozielona to znak że owoc jeszcze nie jest dojrzały lub nieświeży.
- kiwi, te najsłodsze pod wpływem nacisku będą się lekko zapadać do środka.
- mango, to owoc także od niedawna popularny w naszym kraju, bardzo smaczny i odżywczy. Wybieramy owoc o mocnym aromacie tropikalnym, jeśli takiego nie ma to jeszcze jest niedojrzały. Świeże owoce mango powinny być lekkie w dotyku, ale z kolei nie za miękkie, bo to oznacza że są już stare i niezbyt świeże.
- arbuz, powinien być gładki, ciężki, nie za jasny i nie za ciemny.
Szukajmy na skórce miejsca, które wyróżnia się kolorem od pozostałej części, powinno być ono żółtawe, ewentualnie kremowe.
- cytryna, w tym przypadku szukajmy owocu o gładkiej skórce, lekko wilgotnej, bez żadnych plamek i uszkodzeń.
- melon, to owoc bardzo dobry w smaku, jeśli wybierzemy odpowiednia sztukę. Szukajmy owocu bez białych pasków, z ciemnym miąższem, a jego nasiona powinny mieć także ciemny kolor.
- brzoskwinia, to delikatny i soczysty owoc, którego skórkę pokrywa delikatny meszek. Przed zakupem sprawdźmy czy nie jest poobijana, zbyt miękka i uszkodzona.
- pomarańcza, jej skórka powinna być gładka i porowata. Owoc powinien być ciężki i twardy, bo taki ma najwięcej soku.
- truskawki, to sezonowe owoce krajowe, lub sprowadzone z hodowli w krajach takich jak Holandia. Najlepsze są te najbardziej czerwone, pełne słodyczy i soku, z ciemnozielonymi szypułkami, mocno przytwierdzonymi do owoców.
- jabłka, to nasz najlepszy owoc krajowy, którego cennych właściwości nie trzeba przedstawiać. Pamiętajmy żeby wybierać owoce dojrzałe, niepoobijane, o intensywnych kolorach, bez uszkodzeń zewnętrznych. Najlepsze są odmiany o odcieniach żółtym i pomarańczowym.
- banany, to owoce z krajów tropikalnych, których spożycie jest bardzo pożądane w naszym klimacie, zw względu na zawartość wielu witamin i minerałów. Najlepsze są owoce dosyć twarde, jasne, bez śladów uszkodzeń mechanicznych,