logo

16mar2016

Kilka prostych przepisów na oczyszczające i zdrowotne soki warzywne.

1. Jednym z najbardziej popularnych jest sok z marchwi. Marchew to warzywo niezwykle bogate w beta-karoten, sód, potas, magnez oraz witaminy z grupy B, C, PP i K. Ma zbawienny wpływ na zdrowie naszych oczu i zalecana jest przy wszelkich dolegliwościach związanych z narządem wzroku. Oprócz tego ma właściwości antybakteryjne, poprawia odporność i trawienie. Poprawia stan skóry, włosów i paznokci, więc ogólnie nasz wygląd. Polecamy przepis na sok z: pół kilo marchwi, 1 sałatka rzymska, szczypta świeżego imbiru.

2.Kolejnym popularnym warzywem do przygotowania soku jest rzepa. Posiada mnóstwo witaminy C, PP, witamin z grupy B oraz minerały: potas, wapń, fosfor, siarkę, jod i żelazo. Zalecany jest szczególnie w stanach przeziębienia i grypy, ponieważ na działanie wzmacniające i skutecznie pomaga w zwalczaniu kaszlu. Rzepa jest także polecana dla osób cierpiących na osteoporozę, ponieważ wzmacnia kości i przeciwdziała chorobom układu kostnego. Działa też moczopędnie, żółciopędnie więc pomaga także w kłopotach z układem trawienia i moczowym. Do przygotowania soku z rzepy najlepiej użyć: pół kilo rzepy, pół kilo marchwi, miód do doprawienia.

sok z białej kapusty 3. Kapusta to także warzywo z którego sok polecany jest ze względu na bogactwo składników odżywczych i działanie które chronią przed wieloma chorobami. Kapusta posiada witaminy C i E, oraz beta- karoten, który przeciwdziała starzeniu się skóry i poprawia jej wygląd. Kapustę i soki z niej powinny spożywać osoby z chorobami dwunastnicy, z anemią, z chorobami serca i układu krwionośnego oraz z miażdżycą. Polecane są wszystkie odmiany kapusty, nie tylko ta tradycyjna, ale także pekińska i włoska. Sok z kapusty bardzo dobrze jest przygotować z: dowolnej kapusty w ilości ok.30 g, selera, 2 jabłek, pół pęczka koperku i soli do smaku.

4. Pomidory to kolejne cenne warzywo, którego nie może zabraknąć w naszym jadłospisie. Zawarte w nim są witaminy C,E, K, PP oraz witaminy z grupy B. Oprócz tego minerały takie jak potas, wapń, magnez, żelazo, fosfor, miedź, błonnik oraz cynk. Pomidor składa się aż w 53% z wody, więc nawadnia nam organizm, do tego wpływa na poprawę przemiany materii, działa dobroczynnie na choroby tarczycy oraz wątroby. Ma właściwości antybiotyczne, opóźnia procesy starzenia skóry oraz wpływa na poprawę jej stanu. Polecamy sok z pół kilograma pomidorów z dodatkiem: 2 selerów naciowych, 1 jabłka, sosu tabasco do smaku i soli.

5. Soki z buraków działają znakomicie na łagodzenie dolegliwości związanych z klimakterium, działa antynowotworowo, krwiotwórczo i polecany jest osobom z nadciśnieniem i arytmią serca. Zawiera bardzo dużo magnezu, sodu, potasu oraz flawonoidów i antocyjanów. Sprawdzonym przepisem na sok jest: ok. 30 dkg buraków, 2 pomarańcze i 20 dag marchewki.

wyciskany sok z ogórków 6. Sok z ogórków zawiera bardzo dużo potasu, nie zawierają wielu witamin, ale działają oczyszczająco na organizm. Wpływa na regulację ciśnienia krwi, poprawia kondycję skóry i paznokci. Dodawany jest do soku wraz z innymi warzywami, w celu poprawy smaku, a ponieważ zawiera aż 96-98% wody świetnie gasi nawadnia i pragnienie. Polecamy sok z ogórków, cytryny, świeżych liści mięty, sól i pieprz do smaku.

7. Sałata także nadaje się do przygotowania soków, zawiera witaminy C,E, D oraz wit. z grupy B. działa dobroczynnie na prace wątroby, oczyszcza organizm i obniża ciśnienie krwi. Polecamy koktajl z : 4 liści sałatki, ok. 30 dkg marchewki, 1 jabłka, 1 ogórka i przyprawy do smaku.

Zobacz również

Przegląd najpopularniejszych soków warzywnych

Soki warzywne charakteryzują się nie tylko doskonałym smakiem, ale również właściwościami prozdrowotnymi. Warto jednak pamiętać o tym, że ich spożywanie powinno odbywać się na nieco...