Soki warzywne charakteryzują się nie tylko doskonałym smakiem, ale również właściwościami prozdrowotnymi. Warto jednak pamiętać o tym, że ich spożywanie powinno odbywać się na nieco innych zasadach niż te, które wcielamy w życie wówczas, gdy decydujemy się na sięgniecie po soki z owoców.
- Na pierwszy plan wysuwa się to, że powinniśmy pić je małymi łyczkami zwracając uwagę na to, aby w ustach były one mieszane ze śliną.
- Należy też pamiętać o tym, że soki takie powinny być przyjmowane przynajmniej 30 minut przed posiłkiem.
- Nie zaszkodzi również sięgać po nie w dużych ilościach – minimalna wynosi bowiem 0,5 litra.
- Soki takie najlepiej wypijać zaraz po ich wyciśnięciu, wtedy bowiem będziemy mieli najwięcej korzyści z właściwości, jakie są dla nich charakterystyczne.
Sok pomidorowy bez wątpienia zaliczany jest do najbardziej lubianych. Trudno się temu dziwić. Ma nie tylko znakomity smak, ale również skład, jest bowiem bogaty nie tylko w witaminę A, C, E, PP i K oraz witaminy z grupy B, ale i mikroelementy takie, jak magnez, potas, fosfor, wapń, miedź, sód, cynk, kobalt, magnez oraz karoten. W jego skład wchodzi również kwas foliowy i szczawiowy, nie powinno wiec dziwić to, że potrafi na wiele sposobów wspomagać nasz organizm. Na pierwszy plan wysuwa się to, że jego stosowanie jest nieocenionym sposobem na poprawę pracy serca, nie można jednak nie docenić i tego, że skutecznie hamuje tak procesy fermentacyjne, jak i gnilne, do których dochodzi w jelitach. Jest to również rozwiązanie, dla którego charakterystyczne jest to, że poprawia przemianę materii, a do tego posiada właściwości antynowotworowe. Jego picie wzmacnia nerw wzrokowy, zapewnia skórze lepszą ochronę przed szkodliwymi promieniami słonecznymi i wpływa pozytywnie na sposób, w jaki funkcjonuje nasz mózg.
Również sok marchewkowy ma spore grono zwolenników. Chwali się jego wyśmienity smak, lekarzom do gustu przypada zaś zawartość w nim kwasu foliowego, witaminy A, witamin z grupy B oraz wzmacniającej organizm witaminy C. Sok taki poprawia zarówno stan, jak i koloryt skóry, sprawia, że organizm staje się bardziej odporny na choroby, wpływa korzystnie nie tylko na stan włosów i paznokci, ale również zębów, a także pozytywnie wpływa na wzrok. Może być też pity przez osoby ze zbyt wysokim ciśnieniem.