logo

21 mar 2016

Z jakich owoców i warzyw warto przygotowywać soki?

Soki ze świeżych owoców są nie tylko smaczne, ale również orzeźwiające i zdrowe, nie powinno więc dziwić to, że coraz częściej postrzega się je w kategoriach znakomitej alternatywy dla napojów bogatych przede wszystkim w barwniki oraz słodziki.

czemu powinniśmy pić świeże soki? ​To właśnie ich wyjątkowe właściwości przyczyniają się do tego, że mamy do czynienia z rozwiązaniami, które można stosować jako cenne uzupełnienie różnego rodzaju programów leczniczych, coraz modniejsze są przy tym zarówno kuracje sokowe, jak i diety oczyszczające, które przewidują udział soków. Świeże soki tak owocowe, jak i warzywne są zresztą cennymi składnikami zdrowej diety. Ich zaletą jest to, że zachowanie dobrej formy przychodzi nam dzięki nim bez trudu. Soki tego rodzaju są pełne witamin, charakteryzuje je przy tym również bogactwo składników mineralnych. Jeśli przygotowujemy je samodzielnie, możemy mieć również pewność, że będą one wolne od składników chemicznych charakteryzujących się szkodliwym działaniem. Liczne przepisy sprawiają zresztą, że nikt nie ma prawa skarżyć się na to, że brakuje mu inspiracji.

witamina c w owocach

Listę owoców, którymi warto się zainteresować w tym kontekście otwierają jabłka oraz wiśnie. Napoje, które są przygotowane z ich udziałem charakteryzują się pozytywnym wpływem na przemianę materii, okazuje się przy tym, że korzyści z ich spożywania odczuje również nasze serce. Innym ciekawym rozwiązaniem okazuje się być sok ze śliwek, z którego warto skorzystać między innymi wówczas, gdy zmagamy się z problemem zaparć. Dużym uznaniem cieszą się też truskawki postrzegane jako źródło wielu cennych składników mineralnych.

Co więcej, mamy w ich przypadku do czynienia z rozwiązaniami bogatymi w witaminę C. Warto wspomnieć także o dobroczynnym wpływie na nasze organizmy czarnych porzeczek. To właśnie one są zalecane w okresie, w którym panuje przeziębienie i grypa, są bowiem bogate w witaminę C. Soki wykonywane w domowym zaciszu nie muszą jednak powstawać jedynie z owoców. Także soki powstające z wykorzystaniem warzyw mogą smakować wyśmienicie, a ich zaletą jest również to, że wspierają nasz organizm. Ciekawym przykładem wydaje się choćby sok z pomidorów, który jest zalecany anemikom oraz sok z marchwi niezawodny przy problemach żołądkowych. Innym ciekawym rozwiązaniem jest sok z buraków wspomagający jelita i wątrobę oraz sok z ogórków oczyszczający organizm z toksyn.

Zobacz również