logo

23 mar 2016

Źródło zdrowia i urody – soki wyciskane z wyciskarki.

Codzienne picie soku świeżo wyciskanego z warzyw i owoców to błyskawiczna dawka witamin i minerałów, która zapewni nam energię i witalność na cały dzień.

wyciskane soki owocowe

Trawienie takiego soku zajmuje około 15 minut, więc mamy gwarancję, że bardzo szybko uzupełnimy w organizmie poziom składników odżywczych, potrzebnych do prawidłowego funkcjonowania i tworzenia zdrowych komórek. W naturalnym procesie, jaki powtarza się w naszych ciałach codziennie w każdym organie, organizm wytwarza nowe, zdrowe komórki, a pozbywa się tych starych, zużytych. Zatem, aby zapewnić prawidłowy przebieg tego procesu musimy dostarczyć do komórek odpowiednich składników i budulca, co świetnie można zorganizować poprzez picie naturalnych soków. Nie zawsze możemy zjeść zalecane dzienne porcje owoców i warzyw, soki świetnie zastępują jedzenie surowych warzyw i owoców, a nawet są dużo lepsze.

​Trudno by nam było zjeść kilogram marchwi i jabłek, do tego buraki i seler, natomiast w formie soku jest to jak najbardziej możliwe. Łatwiej jest to wypić niż zjeść nawet przez cały dzień. Soki dostarczają szybko i bezpiecznie duże ilości witamin i minerałów, bez zbędnych ilości błonnika, którego spożycie nie jest wskazane w wielu chorobach układu pokarmowego. Świeżo wyciśnięty sok ma zbawienne działanie oczyszczające dla organizmu, co ważne jest dla każdej osoby dbającej o swoje zdrowie. Przywraca prawidłowy poziom PH organizmu, pomaga w odkwaszeniu komórek, a także daje porcję wigoru i witalności, w pełni naturalnej i zdrowej. Takiego zastrzyku energii nie zapewni nam żaden inny napój i posiłek.

Soki wzmacniają też koncentrację, zwalczają uczucie zmęczenia i poziomu stresu. Poprzez swoje działanie mają pozytywny wpływ na wygląd skóry, włosów i paznokci, opóźniają procesy starzenia oraz sprawiają że pozytywniej patrzymy na świat nas otaczający (działają antydepresyjnie). Do tego przeciwdziałają wielu chorobom oraz pomagają leczyć ich skutki.

czym wyciskać owoce?

Jakie urządzenie jest najlepsze do przygotowania świeżego soku? Godna polecenia jest wyciskarka wolnoobrotowa, ponieważ jakość i składniki soku jakie uzyskujemy dzięki niej są bez porównania wyższe w stosunku do sokowirówek. Sok w wyciskarce jest wytwarzany dużo wolniej, urządzenie się nie nagrzewa jak sokowirówka, więc nie dochodzi do procesu utlenienia składników odżywczych, nie powstaje dużo piany, a ilości soku uzyskane z tej samej ilości składników są dużo wyższy przy użyciu wyciskarki. Soki z wyciskarek można dłużej przechować i zabrać z sobą np. do pracy.

Zobacz również